Winnaars 2019


2019 was het jaar van Ina Groot, Safiye Taskir en Patty Knoops. Zij wonnen toen de Power Award.

Safiye Taskir

Safiye is al meer dan 20 jaar actief onder de Turkse vrouwengemeenschap in Delft. In principe hoort de Turkse vrouwenvereniging bij de moskee, maar onder leiding van Safiye komen zowel religieuze als niet-religieuze dames naar de bijeenkomsten.  Iedereen is welkom. Er zijn 2 bijeenkomsten per week, waar samen Turkse maaltijden worden bereid. “Kom uit je huis, deel met elkaar en eet met elkaar” is haar motto. Deelnemers zijn zowel jong als wat ouder. Tijdens die bijeenkomsten worden ook allerlei workshops georganiseerd, van “omgaan met je kind”, “sociale media”, en aspecten van de gezondheid zoals afvallen en stoppen met roken. Daarbij worden taboes niet gemeden.

Er wordt ook duidelijk gewerkt aan integratie bijvoorbeeld door tijdens de ramadan 1 van de avonden het “Ontvasten” (de maaltijd na zonsonderga

ng) open te stellen voor niet-moslims. Ook wordt er ieder jaar samen met mensen van andere culturen aan de Vredesloop deelgenomen. Het absolute hoogtepunt van het jaar is het Lentefeest, een 3-daags feest waar Safiye met een hele groep vrijwilligers een activiteiten programma draait voor zo’n 150 – 200 deelnemers in het Poptapark.

Ook organiseert ze tripjes in Nederland en België, waarbij de dames zonder hun echtgenoten genieten van een dagje uit. En de laatste 2 jaar zelfs een meerdaagse trip naar een Turkse bestemming. Zo helpt ze de traditionele grenzen langzaam te verleggen naar wat meer vrijheden en verbeterde integratie in de Delftse gemeenschap.

Een uitstekend initiatief, wat een Power Award verdient!

 

Patty Knoops

Patty is de initiatiefnemer van de

Stichting “Kijk Haar!”

Tijdens haar werk bij de Gemeente Rotterdam ontdekte ze hoeveel vrouwen van boven de 50 jaar moeite hebben met aan het werk komen, terwijl ze een vracht aan ervaring hebben.  Zo komen ze van WW in de bijstand terecht met steeds minder zicht op een baan. Patty besloot hier zo’n 5 jaar geleden iets aan te doen zei haar baan op en begon met het opzetten van sollicitatie trainingen voor deze vrouwen. Al gauw groeide dit initiatief uit tot een variëteit van workshops, naast de sollicitatie trainingen, ook over het leren kennen van je kernwaarden, non-verbale communicatie, en netwerken.  Deze trainingen worden gratis aangeboden aan vrouwen in de bijstand, en met een kleine vergoeding, wanneer er nog WW ontvangen wordt. Van de 140 vrouwen die de afgelopen jaren deelnamen aan het programma van Kijk Haar! heeft zo’n 60% inmiddels een baan. Een prachtig resultaat waarvoor Patty terecht de Power Award ontvangt.

Ook het Oranjefonds kwam tot die conclusie en zal de stichting ook wat financiële ondersteuning bieden, zodat de trainers iets meer dan hun reiskosten vergoed kunnen krijgen en de activiteiten verder uitgebreid kunnen worden.

 

Ina Groot

Mensen uit hun isolement halen, dat is wat Ina Groot doet met haar inmiddels beroemde maandelijkse maaltijden “Eten met Ina”. Alleen eten is niet leuk en samen eten leidt tot nieuwe contacten, iets waar in deze tijd van individualisering steeds meer behoefte aan is. Elke maand kan Ina 40-50 alleengaanden een heerlijke avond bezorgen door een maaltijd te organiseren in wisselende restaurants in Delft. Volgende maand doet ze dit al voor de 75ste keer! Deelnemers ontwikkelen er nieuwe vriendschappen en zijn enorm enthousiast. De tafels zijn zo vol geboekt! Restaurants bieden zichzelf aan en het hoogtepunt van het jaar is de zomereditie waar 125 personen aan deel kunnen nemen. In mooie locaties als de van Mandelezaal en het Arsenaal werden de afgelopen jaren zomeravond tafels met een speciaal thema georganiseerd. Ina is inmiddels 74 jaar, maar zeker niet van plan om op te houden met dit prachtige initiatief. En ze is er altijd bij, ook vanavond, waardoor ze wat later op deze bijeenkomst kon komen.

Een terechte ontvanger van de Power Award!