Hoe is Internationale Vrouwendag ontstaan?
Volgens de website van Internationale Vrouwendag is de oprichting terug te leiden naar 1908. Toen marcheerden er namelijk 15.000 vrouwen door New York City om te eisen voor beter loon, stemrecht en kortere werktijden. De eerste Nationale Vrouwendag in de VS is waargenomen op 28 februari 1909, in overeenstemming met een verklaring van de Socialistische Partij van Amerika.
In 1910 presenteerde de leider van de ‘women’s office’ van de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland, Clara Zetkin, het idee om een Internationale Vrouwendag in te voeren. Elk land zou op één dag in het jaar vrouwen vieren en daarmee ook de eisen – voor en door vrouwen – kenbaar maken. Meer dan 100 vrouwen uit 17 landen stemden in met Zetkin’s voorstel op een conferentie, en zo is International Women’s Day (IWD) ontstaan.
De eerste viering van Internationale Vrouwendag was in 1911 in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland. Toen nog op 19 maart. In 1913 veranderde de datum van de dag naar 8 maart, en sindsdien is deze niet meer veranderd.
En ja, er is ook een Internationale Mannendag. Deze wordt gevierd op 19 november in 60 landen. Op Internationale Mannendag wordt er gefocust op de gezondheid van mannen en jongens, het verbeteren van genderrelaties, het bevorderen van gendergelijkheid en het benadrukken van positieve mannelijke rolmodellen. Ook heel belangrijk dus.
Waarom bestaat Internationale Vrouwendag nog steeds?
Internationale Vrouwendag is nog steeds hard nodig, ook anno 2022. Gendergelijkheid is nog steeds niet de norm en Nederland staat helaas nog op een beschamende 31e plek als het gaat om gendergelijkheid, volgens het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum.
Zo zijn vrouwen zijn nog steeds de dupe van ongelijke salarissen – ja, ook in de topsportwereld waar vrouwen minder prijzengeld krijgen of zelfs worden gevraagd minder hard hun best te doen, zodat mannen kunnen winnen – en ongelijke kansen educational wise.
Wereldwijd is het onderwijs voor vrouwen, gezondheid en geweld tegen vrouwen nog steeds slechter dan dat van mannen blijkt uit deze cijfers.We zijn dus nog niet zo vooruitstrevend als we willen zijn. In veel landen is Internationale Vrouwendag een officiële feestdag, in Nederland (nog) niet zo. Volgens het World Economic Forum zal de genderkloof pas in 2186 gedicht zijn. Dat duurt nog wel even…